+46(0)707275127 info@west-tech.se
Populära CMS-system 2023

Lista: De 10 mest populära CMS-systemen 2023

CMS-systemet du väljer för din webbplats kommer att ha stor betydelse för din digitala närvaro under många år framöver. CMS (Content Management System) är därav en riktigt bra grej att ha lite extra koll på inför att du skall bygga en ny hemsida. Valet av CMS har en direkt inverkan på hur effektivt du kan skapa och publicera innehåll, hur snabbt du kan ha en ny hemsida klar, hur säker lösning blir för besökarna och hur mycket tid och pengar det kostar dig. Här är en lista över de 10 mest populära CMS-systemen under 2023 baserat på deras funktioner, tillförlitlighet och användarvänlighet. Jag väger också in dess kostnader till viss del och även vilken inriktning dem har. Avslutningsvis tar jag upp några konkreta tips gällande valet av CMS-system och vilka faktorer du bör överväga. Nu kör vi!

1. WordPress

Med sin lätta användning och tillgänglighet är WordPress den mest populära CMS-plattformen i världen. Det är helt gratis och har ett stort community av utvecklare som ständigt förbättrar dess funktionalitet och säkerhet. Det är således inte förvånande att WordPress är på toppen av vår lista. Hela 43% av alla hemsidor där ute är byggda i just WordPress. Med stor enkelhet, användarvänlighet, flexibilitet och transparens i åtanke har WordPress lockat allt fler människor sedan starten 2003. Det erbjuder många anpassningsalternativ, påbyggnadslösningar och endast fantasin sätter gränserna för hur hemsidan kan designas. Säkerheten är också väldigt bra med rätt lösningar men det krävs att du håller hemsidans installation av WordPress uppdaterad, detsamma gäller samtliga CMS-alternativ som presenteras i denna lista. Som hemsideägare har du ett ansvar för din site och alla dess besökare. WordPress som CMS är väldigt kraftfullt och du kan bygga vilken typ av hemsida som helst. Tillsammans med WooCommerce, som kan kopplas på gratis till WordPress, så är det även den mest populära e-handelsplattformen också. Rekommenderas för alla, oavsett vilken typ av webbplats som skall byggas. Möjligheterna är oändliga och all information du kan tänkas behöva finns tillgänglig online, oftast helt gratis.

2. Drupal

Drupal är en annan mycket populär plattform som är känd för sin flexibilitet och skalbarhet. Likt WordPress är det helt kostnadsfritt. Det är ett användbart CMS för större webbplatsprojekt med många sidor och funktioner. Medelstora företag har historiskt sett valt Drupal och använt en extern partner för utveckling och anpassning. Själva administrationen av en Drupal-hemsida klarar de flesta av på egen hand, men att bygga från grunden kräver mer kunskap och erfarenhet.

3. Joomla

Joomla är en mer avancerad CMS-plattform som också är lätt att använda när väl hemsidan är färdigutvecklad. Därmed är det ett lämpligt alternativ för webbplatser med stora databaser och exempelvis många användare. Det har funnits i många år och likt Drupal är det främst företag som väljer lösningen.

4. Shopify

Shopify är känt för sin e-handelsfunktionalitet. Dessutom har det ett robust CMS som gör det relativt smidigt att lansera online-butiker för att kunna sälja produkter på webben. Det är enkelt att hantera och ger dig många möjligheter kring utformning samt översyn av företagets försäljning.

5. Wix

Wix är ett enkelt CMS-alternativ med drag-and-drop-redigering och här behöver du ingen tidigare webbdesignkunskap. Sett till dess begränsningar och lägre möjligheter till prestanda anser flera att det är en dyr lösning i relation till vad man får trots dess lägre prissättning. För dig som vill hantera och bygga en mindre hemsida snabbt över en helg utan större krav på utseende och funktionalitet så är detta valet för dig, annars skall du helst leta vidare på listan.

6. Squarespace

Ett annat attraktivt CMS-alternativ för dig som inte har så höga krav och önskar komma igång snabbt är Squarespace. Det är känt för sin användarvänlighet och det bygger nästan hemsidan åt dig. Transparenta prissättningar gör att du kommer veta vad kostnaden blir utan några större överraskningar. Dock blir det rätt dyrt över tid som med alla CMS som kostar per månad. Bra för den mindre hemsidan och om du är okej med att det inte finns någon svensk översättning i gränssnittet.

7. Adobe Commerce (tidigare Magento)

Adobe Commerce är liknande Shopify och hette tidigare Magento, men är mer utmanande att använda vilket ställer större krav på dig som hemsideägare eller den webbutvecklare du anlitar. Med endast 0,8% av den totala marknadsandelen så kan det låta som en liten aktör, men då den är specialiserad för just stora e-handelsprojekt är andelen respektabel. Vissa anser att det inte är ett CMS då det egentligen är en open-source e-handelslösning. Men det har kraftfulla CMS egenskaper och faller därav in i kategorin. Och nu när Adobe förvärvat hela lösningen så spås det stora förbättringar och en spännande framtid för CMS:et. Dem har redan börjat tillämpa AI och mer avancerade funktioner för datadelning. Det används främst av stora företag som vill ha en lite starkare e-handelsplattform än genomsnittet.

8. Ghost

Enkelhet och prestanda är nyckelord för CMS-systemet Ghost. Beskrivs enklast som en gratis bloggplattform med en modern touch. Det har öppen källkod, precis som ledaren WordPress, och tillämpar JavaScript. Det är ett bra alternativ för bloggning och publicering av texter eller nyheter. Något som sticker ut är dess inbyggda funktioner för att sköta prenumerationer så du kan tjäna pengar på ditt innehåll. För dig som önskar ett bredare CMS och som inte skall driva en blogg eller liknande så ärr inte Ghost rätt val.

9. Umbraco

Umbraco är en CMS-plattform som används till största delen av större företag och organisationer. Det är känt för sin flexibilitet och anpassningsbarhet. Umbraco drivs av den senaste versionen av Microsoft .NET teknologin vilket ger stark prestanda. Det har öppen källkod och det finns en rad Ubraco-appar som kan läggas till för diverse färdig funktionalitet. Kräver rätt mycket teknisk kunskap, så inget för den novisa – men för företag som kanske ändå lägger ut jobbet på en webbyrå kan detta vara en stark lösning.

10. PrestaShop

PrestaShop utmärker sig som en CMS-plattform för e-handel. Det ger fina och bra webbutiker där du som hemsideägare har stor kontroll. Däremot är det ett alternativ som kräver kunskap om programmering och utveckling. Används mest av mindre företag som vill driva en ren e-handelslösning. Kostnadsfritt att installera och används av cirka 300 000 hemsidor under 2023 enligt PrestaShop själva. Flera moduler kan behövas vilket gör att kostnaden kan sticka iväg. Tar sig in på topp-tio listan för dess SEO styrka och vinner över bland annat Textpattern, HubSpot CMS, Kentico, dotCMS, Contentful, Zephyr, Canvas CMS, Grav och BigCommerce som hamnar utanför listan.

Populära CMS-system 2023

Tips kring val av CMS-system

Det bästa tipset jag kan ge dig vid val av CMS är att du skall försöka hitta det alternativet som bäst passar just dina behov. Att göra ett val av CMS kan kännas svårt och överväldigande, speciellt när du vet hur viktigt det är och en hemsida vill man gärna inte byta ut efter bara något år eller två. Så för att underlätta har jag skrivit en längre genomgång kring vad som är bra att känna till och vilka faktorer du behöver ta ställning till vid val av CMS-plattform.

Användarvänlighet

Mitt andra tips är att se hur dem skiljer sig sett till användarvänlighet och väga det mot hur van du är vid denna typen av system eller plattformar. Enkel administrering av innehåll är en av de första faktorerna att överväga vid valet av CMS. Det bör vara lätt att skapa och redigera innehåll på plattformen utan att behöva allt för tekniska förkunskaper. Här är några funktioner som kan underlätta administreringen av innehåll:

 • En intuitiv redigeringsgränssnitt som liknar vanliga textredigerare.
 • Möjligheten att lägga till och formatera text, bilder, videor och andra mediefiler.
 • Enkla verktyg för att organisera och strukturera innehållet, som kategorier och taggar.
 • Möjligheten att schemalägga publicering av innehåll.
 • En sökfunktion som gör det enkelt att hitta och redigera befintligt innehåll.
 • Möjligheten att hantera flera användare och tilldela olika behörighetsnivåer.
 • En inbyggd förhandsgranskningsfunktion för att se hur innehållet kommer att se ut innan det publiceras.

Flexibilitet

Nästa tips blir att se över dess flexibilitet och anpassningsbarhet. Ett CMS bör kunna anpassas efter din specifika verksamhet och dess behov. Här är några punkter att tänka på när det gäller flexibilitet och anpassningsbarhet:

 • Möjlighet att anpassa design och layout: Ett bra CMS bör erbjuda flexibla designalternativ så att du kan skapa en webbplats som representerar din varumärkesidentitet på bästa möjliga sätt.
 • Tillgängliga plugins och tillägg: Se till att CMS:et erbjuder ett brett utbud av plugins och tillägg som kan hjälpa dig att utöka funktionaliteten och anpassa webbplatsen efter dina specifika behov.
 • API-stöd och tredjepartsintegrationer: Ett CMS med API-stöd och möjlighet till tredjepartsintegrationer gör det möjligt att ansluta webbplatsen till andra system och verktyg som du använder i din verksamhet.
 • Möjlighet till skräddarsydda funktioner: Om du har unika behov eller specifika funktioner som du vill inkludera på din webbplats, bör CMS:et vara flexibelt nog att kunna anpassas för att möta dessa behov.

Genom att välja ett CMS som erbjuder god flexibilitet och flera anpassningsmöjligheter kan du skapa en webbplats som är skräddarsydd för just din verksamhet och som kan växa och anpassas efter dina behov över tid.

Sökmotoroptimering

Optimering för sökmotorer (SEO) är ytterligare en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer CMS. Ett bra CMS bör ha inbyggda funktioner och verktyg som hjälper till att optimera din webbplats för sökmotorer som Google. Här är några viktiga aspekter att överväga:

 • SEO-vänliga URL-strukturer som är både läsbara och välstrukturerade.
 • Möjligheten att anpassa meta-taggarna för varje sida, inklusive titlar och meta-beskrivningar.
 • Automatisk generering av sökmotorvänliga HTML-taggar som rubriker (H1, H2, etc.).
 • Optimering av bilder genom att tillåta anpassning av alternativa texter och filnamn.
 • Snabb sidhastighet och responsiv design för att förbättra användarupplevelsen och SEO-ranking.
 • Möjlighet att skapa och hantera en XML-sitemap för enkel indexering av webbplatsens innehåll.

Mobilanpassning och responsivitet

Stöd för olika enheter och skärmstorlekar är också något som kan vara bra att tänka på vid valet av CMS. I dagens mobila värld måste din webbplats vara responsiv och kunna anpassa sig till olika enheter och skärmstorlekar. Detta gör att användare kan få en optimal upplevelse oavsett om de surfar från en dator, smartphone eller surfplatta. CMS:et bör erbjuda möjlighet att använda responsiva teman och layouter. Det innebär att webbplatsens utseende och struktur automatiskt anpassas efter skärmstorleken och ger en bra användarupplevelse oavsett enhet. CMS:et bör också erbjuda stöd för mobila funktioner som t.ex. touch-gester, push-notiser eller GPS-funktionalitet. Detta gör det möjligt att skapa en mer interaktiv och engagerande upplevelse för användare som använder mobila enheter, vilket allt fler gör idag.

Säkerhet

Näst sist vill jag understryka vikten av säkerhetsfunktionerna. Kontrollera vilka säkerhetsfunktioner CMS:et erbjuder, som till exempel inbyggt skydd mot skadlig kod, XSS- och CSRF-skydd, och möjlighet att implementera SSL-certifikat för att säkra anslutningen. CMS:et bör regelbundet uppdateras med nya säkerhetspatchar för att skydda mot kända hot och sårbarheter. En aktiv och engagerad utvecklingsgemenskap är ett bra tecken på att säkerhetsuppdateringar kommer vara pålitliga och regelbundna. Det borde också erbjuda olika funktioner för att stärka webbsäkerheten, som till exempel möjlighet att generera starka lösenord, begränsa tillgång till administrativa funktioner genom behörighetskontroller, och hantera säkerhetskopior av webbplatsens data. Se till att CMS-plattformen erbjuder pålitlig och snabb support för säkerhetsrelaterade frågor och att de har en hjälpsam supportavdelning som du kan kontakta vid eventuella problem eller incidenter.

Kostnad

Sist men inte minst, kostnaden. Detta innefattar både licensavgifter och driftskostnader. Beroende på vilket CMS du väljer kan det finnas olika kostnader kopplade till inköp, licensiering och support. Vissa CMS erbjuder en gratis grundversion, medan andra har olika prissättningsalternativ beroende på användarbehov och företagets storlek. Här är några punkter att tänka på när det gäller kostnader:

 • Gratis CMS: Vissa CMS, som WordPress och Joomla, erbjuder en grundversion som är gratis att använda. Dessa kan vara bra alternativ för mindre företag eller personliga bloggar där budgeten är begränsad.
 • Öppen källkod: Vissa CMS, som Drupal eller TYPO3, är också gratis men erbjuder en mer avancerad funktionalitet och anpassningsmöjligheter. Det kan dock krävas teknisk kunskap för att använda och underhålla dessa plattformar.
  Kostnader för tillägg och teman: Vissa CMS erbjuder ett brett utbud av tillägg och teman som kan förbättra funktionaliteten och det visuella utseendet på din webbplats. Vissa av dessa tillägg kan vara gratis medan andra kan ha en engångsavgift eller årlig licenskostnad.
 • Support och underhåll: Om du behöver teknisk support eller vill ha regelbundna uppdateringar och säkerhetspatchar kan det finnas kostnader för supportabonnemang eller underhållsavtal.
  Premiumtjänster: Vissa CMS-leverantörer erbjuder även premiumtjänster som webbhotell, molnlagring eller professionella designtjänster. Dessa tjänster kan ha ytterligare kostnader utöver CMS-licensen.

Det är viktigt att noga utvärdera din budget och jämföra prissättning och funktionalitet hos olika CMS-system innan du fattar ett beslut. Ta även hänsyn till kostnader för framtida uppskalning eller uppgraderingar av din webbplats. Att ha tydlighet om licensavgifter och driftskostnader kan hjälpa dig att undvika oönskade överraskningar längre fram i processen.

Det finns såklart flera andra faktorer som behöver vägas in, men dessa jag nämnt ovan är en bra start och anses ofta vara de viktigaste. Önskar du få personlig rådgivning eller bara vill bolla lite idéer kring ditt webbprojekt är du alltid välkommen att höra av dig till mig. Det var allt för denna gången, på gott återseende!