+46(0)707275127 info@west-tech.se
Korrespondenskort. Praktiskt guide med exempel.

Korrespondenskort – En praktisk guide

I detta inlägg skall vi gå igenom allt kring korrespondenskort, även kallat korrkort. Om du inte känner till vad korrespondenskort är sedan tidigare, är denna guide troligen precis vad du behöver. Korrespondenskort kan i sin enkelhet beskrivas som små kort som används för att skicka meddelanden eller korta hälsningar till en mottagare på ett stiligt och mer formellt sätt än en vanlig lapp. Ett korrkort tas ofta med i ett brev eller för ett dokument med en personlig hälsning på eller en liten anvisning. Exempelvis: ’Här kommer kontraktet enligt ö.k. Färdigt att skriva under och skicka tillbaka’ eller ’Jag hoppas verkligen att vi ses den 17:e Mars. Vänligen notera att den sista dagen för anmälan är den 3:e Mars’. Detta har varit en vanlig metod i flera århundraden och används fortfarande av många. Så låt oss nu gå närmare in på vad korrespondenskort är och hur du kan använda dem för att göra din kommunikation mer personlig, tydlig och meningsfull. Vi kommer att fokusera på svensk tradition och kultur kring korrespondenskort, men var medveten om att stora skillnader i allt från praxis och format kan förkomma i andra delar av världen.

Korrespondenskort, även kallat korrkort

Vad är korrespondenskort?

Korrespondenskort är korta, enkla och praktiska kort som används för att skicka kortare meddelanden. Tänk dig att du vill komplettera ditt brev med en liten hälsning eller att du skickar över något formellt men vill ge det en mer personligt touch för väga upp det strikta. Du skriver då för hand på korrespondenskortet och det upplevs fortfarande professionellt eller officiellt. Vanligtvis har de en storlek på A6, vilket innebär att de passar in i ett standard C6-kuvert. Men vilket mindre format som helst fungerar minst lika bra. Ett långsmalt kort sticker kanske ut från mängden och ett kvadratiskt kort kanske fungerar bättre för just er design. Korrespondenskort kan användas för både privata ändamål och för diverse företagsändamål. Dem kan exempelvis användas för att tacka någon eller för att skicka en snabb hälsning eller anvisning. Korrespondenskort trycks vanligtvis på ett finare och tjockare papper än ’vanligt’ offsetpapper för skrivare. Utförandet på kortet kan variera allt från enkla texter, inramningar och logotyper, till fotografier och mer avancerade grafiktryck.

När används korrespondenskort?

Korrespondenskort används främst för att skicka korta meddelanden i både privata och professionella sammanhang. När en lapp är för informellt och när ett till brev blir överflödigt. Privatpersoner kan använda korrespondenskort till tillfällen som konfirmation, student, bröllop och begravning, där de kan informera och lägga till en personlig hälsning. Företag och organisationer använder korrespondenskort för att kommunicera med kunder och samarbetspartners, till exempel via noteringar, hälsningar, påminnelser eller tackhälsningar i olika slag. Något som jag ofta hör mina kunder nämna är också att dem använder ett korrespondenskort för lägga till en mindre detalj som dem kom på först när den huvudsakliga informationen redan var tryckt eller färdigställd. Så istället för att göra om allt och skriva ut ånyo så kompletterar dem bara med ett korrkort vilket sparar mycket tid. Användningsområdena för korrespondenskort är som sagt många och det finns inte direkt några rätt eller fel då syftet är att förbättra kommunikationen.

Hur användes korrespondenskort förr i tiden?

Historiskt sett användes korrespondenskort för att snabbt och enkelt skicka meddelanden. Under 1800-talet blev korrespondenskorten allt vanligare och användes både i privata och affärsmässiga syften. Att skicka brev generellt blev vanligare och fler kunde skriva och läsa. Korrkort var smidiga att skicka och billigare än vanliga brev vilket gjorde dem populära. Då som nu var det vanligt att skriva korta hälsningar och tackbrev på korrespondenskort. Företag uppskattade deras mindre format då i princip all korrespondens sparades förr och de tog ju inte så mycket plats som formella brev.

Bästa formatet för korrespondenskort

För korrespondenskort är formatet inte så viktigt egentligen, bara det är litet och händigt samtidigt som det finns plats för själva meddelandet. Det vanligaste formatet för korrespondenskort är dock A6, vilket är 148 x 105mm. A6 är hälften av A5 som i sin tur är hälften av A4, så du kan tänka att A6 är en fjärdedel av ett vanligt A4 ark. Det har troligen blivit det vanligaste formatet då vi anger papper i A-storlekarna och det ger tillräckligt med utrymme för ett personligt meddelande, samtidigt som det enkelt passar i ett C6-kuvert. Som företag bör ni tänka på att det skall vara tillräckligt stort för att få med företagets logotyp och framhäva er visuella identitet. Detta i kombination med ett snyggt och tilltalande utförande ökar igenkänningsgraden och stärker ert varumärke.

Korrespondenskort designat av en grafisk designer

Korrespondenskort för privatpersoner

När det kommer till privata evenemang som konfirmation, student, bröllop och begravning är korrespondenskort ofta ett vanligt sätt att bjuda in gäster och informera om detaljer kring evenemanget. Dessa kort är således perfekta för att skicka en personlig hälsning och visa uppskattning för mottagaren. En charmig bild eller en vacker design kan sätta tonen för evenemanget och skapa en minnesvärd upplevelse. Det är viktigt att välja rätt stil för kortet så det känns passande och smakfullt. Korrespondenskort kan också användas för att tacka gäster efter evenemanget eller för att informera om eventuella ändringar.

Korrespondenskort för företag och organisationer

För företag och organisationer är korrespondenskort ofta en viktig del av deras kommunikation. Det är ett praktiskt verktyg för att skicka korta meddelanden till kunder, medarbetare eller partners. Korrespondenskort trycks vanligtvis med företagets logotyp och med färger som matchar företagets grafiska profil. De kan också användas för att bjuda in till event, tacka för samarbeten eller helt enkelt för att visa uppskattning till viktiga kunder eller partners. Vid mässor eller andra säljevenemang är det vanligt att inkludera korrespondenskort i säljmaterialet som ges till potentiella kunder för att lättare bli ihågkommen på ett personligt plan. Olika pappersval och trycktekniker finns tillgängliga för att ge hög kvalitet och ett utförande som passar företagets image. Korrespondenskort är fördelaktigt för företag och organisationer som vill sticka ut lite extra och visa sin professionalitet och sitt engagemang.

Olika typer av korrespondenskort
Olika pappersval och trycktekniker för korrespondenskort

För korrespondenskort är valet av papper och tryckteknik en viktig del för att ge mottagaren den känsla som passar syftet och tillfället. Det finns många olika pappersval att välja bland, från tjocka och lyxiga till tunnare och strukturerade papper. Valet av papper kan påverka tryckkvaliteten och hur väl text och bild presenteras. Det finns också olika trycktekniker att överväga, inklusive offsettryck, upphöjt tryck och stansning. Digitaltryck är numera den vanligaste tekniken för korrespondenskort, medan upphöjt tryck eller folieringar ger en lyxig och elegant känsla. Stansning är perfekt för att skapa speciella former eller mönster på kortet. Digitaltryck kan även kombineras med andra tekniker. Valet av papper och tryckteknik kan förstärka designen och sätta tonen för kortet. Våga visa mottagaren att det är väl genomtänkt och påkostat för att förstärka upplevelsen.

Inspirerande exempel på korrespondenskort

Korrespondenskort är inte bara praktiska, utan de kan också bli något riktigt snyggt och personligt. Det finns många olika sätt att utforma ett korrespondenskort på, och jag har gjort två väldigt olika men inspirerande exempel här nedan. Designen kan bestå av mönster och illustrationer som tar upp hela kortet, eller mer minimalistiska varianter med en enkel text och en liten symbol. Endast fantasin sätter gränserna, som vi inom kreativa yrken gärna säger. Oavsett stil kan ett fint korrespondenskort göra att mottagaren känner sig extra uppskattad och sedd. En del väljer att anpassa korten efter temat på till exempel en bröllops- eller konfirmationsfest, medan företag kanske föredrar en universell design som kan användas till flera olika tillfällen. Det viktigaste är att kortet gör rättvisa åt dina avsikter och ger önskat intryck hos mottagaren.

Exempel på korrespondenskort
Exempel på korrespondenskort

Priser för korrespondenskort

Priset för korrespondenskort kan variera mycket beroende på storlek, kvalitet, materialval och tryckteknik. Även designarbetet kan variera i kostnad. Det finns väldigt många olika tryckerier som trycker korrespondenskort, både online och lokalt. I princip så kan alla tryckerier som kan trycka visitkort, foldrar och flyers även trycka korrespondenskort. För att ge en fingervisning om vad priset är för korrespondenskort så kostar det cirka 1 000 SEK exklusive moms att trycka 250st ensidiga kort på ett finare papper med 4-färgstryck. Därtill tillkommer kostnad för design såvida du inte ordnar det själv. Som du ser är den en liten kostnad per kort för ett enklare utförande och dem kommer räcka väldigt länge. Med prägeltryck, cellofanering eller foliering så går kostnaden upp men det blir kan det ofta vara värt.

Var du kan beställa dem från

Om du är privatperson och letar efter korrespondenskort med eget tryck online till ett bra pris så är det bara att söka på Google och flera alternativ dyker upp, dock med varierande kvalité. Jämför mellan några olika alternativ som verkar seriösa och läs eventuella omdömen från tidigare kunder. För företag som vill lämna ett mer professionellt intryck så rekommenderar jag dem att kontakta någon grafisk designer med erfarenhet av diverse trycksaksproduktion som kan både hjälpa till med designen och leda er rätt kring pappersval och tryckmetoder. Det finns väldigt många möjligheter i utförandet så det är bara fantasin som sätter gränser, och er budget så klart. Ofta har den grafiska formgivaren även bra koll på vart ni kan beställa från för att få bästa resultat. Och ibland samarbetar dem med ett tryckeri och kan därmed erbjuda fördelaktiga priser till sina kunder. Att skapa ett matchande set med korrespondenskort, brevpapper och kuvert i samma veva är att föredra. På så vis blir ert material enhetligt och följer en röd tråd i det visuella vilket ökar igenkänningen samt stärker varumärket. Kom ihåg att det sitter mycket i detaljerna och känslan i handen väl hos mottagaren.

Lyxigt korrespondenskort
En sammanfattning av denna guide

Okej, nu har vi gått igenom i princip allt du behöver veta om korrespondenskort, eller korrkort som de också kallas. För att lyfta de viktigaste delarna kommer här en sammanfattning:

Korrespondenskort är små kort som används för att skicka meddelanden eller korta hälsningar på ett mer formellt sätt än vanliga lappar. De kan användas både för privata evenemang och för företagsändamål. Vanligtvis är korrespondenskort i storleken A6, vilket passar i ett standard C6-kuvert, men andra format och storlekar fungerar minst lika bra. Korrespondenskort trycks vanligtvis på finare och tjockare papper för att ge ett bättre intryck. Speciellt för företag och organisationer så är korrespondenskort en viktig del av kommunikationen med kunder, medarbetare och partners. De kan användas dels för att komplettera ett brev eller en kontakt och dels för att bjuda in till event, tacka för samarbeten eller visa uppskattning till viktiga kunder eller partners. Priset för korrespondenskort varierar som mycket annat beroende på storlek, kvalitet, materialval och tryckteknik. Men det blir en liten kostnad per kort såvida dem inte skall folieras i äkta guld likt bilden ovan. Online tryckerier erbjuder ofta korrespondenskort till bra priser som kan funka för privatpersoner, medan företag bör kontakta en grafisk designer för att få hjälp med design och rådgivning för bästa resultat. För mer information är ni som alltid välkomna att kontakta mig.

Korrespondenskort för företag