Nyttiga länkar och tips för dig som vill koda och bygga en egen hemsida
Här har jag samlat ett gäng nyttiga länkar och några snabba tips för dig som vill koda och bygga en egen hemsida. Jag går också kortfattat igenom vad kodning är och hur man enklast kommer igång med kodning för just webbutveckling. Idag kan man hitta nästan all information på nätet och att lära sig kodning är inget undantag. Att ha en webbplats är ett kraftfullt sätt att göra ditt företag, varumärke, intresse eller förening tillgängligt för världen. Att bygga sin egen webbplats kan verka som en stor utmaning om du inte har någon kodningserfarenhet, men med rätt resurser och tips kan vem som helst göra det. Många har ju lyckats innan, eller hur?
Okej, så vi börjar från början – vad är kodning?
Om du är intresserad av att koda och bygga en hemsida på egen hand finns det massor av användbara länkar och tips tillgängliga. Från tutorials till resurser, den här artikeln ger en enkelt översikt över de bästa källorna för att hjälpa dig komma igång med kodning och byggandet av en webbplats. Oavsett om du är nybörjare eller har lite erfarenhet inom detta område kan dessa länkar hjälpa dig att hitta rätt verktyg och lära dig olika tekniker för att få din webbplats att se både professionell och modern ut.
Vilka kodningsspråk är bäst för nybörjare
Kodspråken är ryggraden i webbutveckling, så det är bra att veta vilka som är bäst för nybörjare. Om du precis har börjat med webbutveckling finns det flera kodspråk som gör processen enklare. HTML och CSS är två av de mest populära valen för dem som kommer igång med webbdesign eftersom de ger en bra grund och inte kräver allt för mycket teknisk kunskap. CSS (Cascading Style Sheets) är presentationsstilen och layouten av hemsidan, medan HTML (HyperText Markup Language) enkelt beskrivet är strukturen. JavaScript är ett annat språk som ofta används av nybörjare eftersom det tillåter utvecklare att skapa dynamiska webbsidor med interaktivt innehåll och animationer. Python rekommenderas också som ett bra val för nya kodare eftersom det har många användbara resurser tillgängliga online, vilket gör det enkelt att lära sig snabbt. Der har egentligen HTML, CSS och Javascript också. Det finns som sagt en uppsjö, och det mesta är helt gratis. I slutändan kan valet av rätt kodspråk göra stor skillnad när du bygger din egen webbplats, så välj ett som passar dina behov och din målsättning bäst.
Nyttiga allmäna länkar:
codecademy.com
Har du hyfsat lätt för engelska och vill ha en riktigt bra källa att lära dig koda helt gratis via rekommenderar jag Codecademy. Där kan man göra olika övningar och stegvis förbättra sina kunskaper och färdigheter inom kodning.
w3schools.com
Denna hemsidan är också en väldigt bra början. Den innehåller flertalet ’tutorials’ där man pedagogiskt kan lära sig allt från grunderna till det mer avancerade. Sidan innehåller också referenslistor för både HTML och CSS som kan komma väl till hands. Självklart finns det många fler hemsidor där du kan lära dig att koda såsom Udemy och EdX – leta runt lite och testa dig fram vilket upplägg du gillar bäst.
W3C – Word Wide Web Consurtium
Webbplatsen för själva organisationen som bland annat tar fram standarder för många av de språk och tekniker som används på webben idag. Är alltid värt ett besök.
Nyttiga HTML länkar:
Referenslista för HTML5
En direktlänk till undersidan som berör taggar och attribut i HTML5 hos w3schools ovan.
Nyttig artikel om HTML5
Wikipedias artikel om HTML5. Bra att besöka både inledningsvis och allt eftersom.
Mozillas validator för HTML
För validering av HTML-kod.
Nyttiga CSS länkar:
Referenslista för CSS
En direktlänk till undersidan som berör egenskaper i CSS hos tidigare nämnda w3schools.
Zen Garden
Härlig källa till inspiration med exempel på hur en webbsida kan presenteras på olika sätt med CSS.
CSS layouts
Ett antal exempel på layouter skapade i CSS (www.maxdesign.com)
CSS Sticky Footer Layout
Exempel på hur man skapar en ’sticky footer’. Det vill säga en sidfot som alltid är antingen längst ner i fönstret eller längst ner på sidan. Där brukar man lägga information om vem som äger sidan och dess innehåll.
W3C CSS Validation Service
För validering av CSS-kod.
Tips! – Börja enkelt med en penna och ett papper
Att skriva kod och bygga en egen webbplats kan verka skrämmande och övermäktigt till en början, men det behöver inte vara det. Innan du går in i de mer tekniska aspekterna av kodning, börja enkelt med en penna och ett papper. Att ta sig tid till att skissa på dina idéer och planera hur du vill att din webbplats ska se ut är ett viktigt första steg. Det hjälper dig att få ut dina tankar konkret med vad du vill för hemsidan, hur den skall se ut och vad den skall innehålla. Att sedan börja med själva byggandet blir då tydligare och du sparar dig mycket tid på att inte behöva göra om utifall du inte är nöjd med flödet eller grundidén.
Med dessa enkla verktyg kan du skapa en översikt eller grov visualisering av din webbplats som hjälper dig att gå vidare med den faktiska utvecklingsprocessen. Du kommer att kunna se hur allt passar ihop visuellt, vilket möjliggör bättre organisering av innehållet. Dessutom ger det utvecklare en enkel referenspunkt när de skapar sin kodbas och fungerar som en allmän utgångspunkt.