+46(0)707275127 info@west-tech.se
Nyttiga länkar för att bygga hemsida själv

Nyttiga länkar för dig som vill koda/bygga en egen hemsida

Här har jag samlat ett gäng nyttiga länkar för dig som vill koda/bygga en egen hemsida med hjälp av CSS och HTML. Idag kan man hitta nästan all information på nätet och att lära sig kodning är inget undantag. CSS (Cascading Style Sheets) är presentationsstilen och layouten av hemsidan medan HTML (HyperText Markup Language) enkelt beskrivet är strukturen.

Allmäna länkar:

codecademy.com
Har du hyfsat lätt för engelska och vill ha en riktigt bra källa att lära dig koda helt gratis via rekommenderar jag Codecademy. Där kan man göra olika övningar och stegvis förbättra sina kunskaper och färdigheter inom kodning.

w3schools.com
Denna hemsidan är också en väldigt bra början. Den innehåller flertalet ’tutorials’ där man pedagogiskt kan lära sig allt från grunderna till det mer avancerade. Sidan innehåller också referenslistor för både HTML och CSS som kan komma väl till hands. Självklart finns det många fler hemsidor där du kan lära dig att koda såsom Udemy och EdX – leta runt lite och testa dig fram vilket upplägg du gillar bäst.

W3C – Word Wide Web Consurtium
Webbplatsen för själva organisationen som bland annat tar fram standarder för många av de språk och tekniker som används på webben idag. Är alltid värt ett besök.

HTML länkar:

Referenslista för HTML5
En direktlänk till undersidan som berör taggar och attribut i HTML5 hos w3schools ovan.

Nyttig artikel om HTML5
Wikipedias artikel om HTML5. Bra att besöka både inledningsvis och allt eftersom.

Mozillas validator för HTML
För validering av HTML-kod.

CSS länkar:

Referenslista för CSS
En direktlänk till undersidan som berör egenskaper i CSS hos tidigare nämnda w3schools.

Zen Garden
Härlig källa till inspiration med exempel på hur en webbsida kan presenteras på olika sätt med CSS.

CSS layouts
Ett antal exempel på layouter skapade i CSS (www.maxdesign.com)

CSS Sticky Footer Layout
Exempel på hur man skapar en ’sticky footer’. Det vill säga en sidfot som alltid är antingen längst ner i fönstret eller längst ner på sidan. Där brukar man lägga information om vem som äger sidan och dess innehåll.

W3C CSS Validation Service
För validering av CSS-kod.